Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 06.01.2017.
00:10
Sputniknews, Vestionline A
Mir na Balkanu je moguć ukoliko se na ovim prostorima sprovede koncept tampon-zone između religijskih blokova, ali treba uzeti u obzir da mir ujedno podrazumeva i ravnotežu straha, zaključili su za Sputnjik Miroljub Jevtić sa FPN-a i Aleksandar Raković sa Instituta za novu istoriju Srbije.
Nedelja 08.01.2017.14:06
Мир на Балкану је могућ уколико се на овим просторима спроведе концепт тампон-зоне између религијских блокова, али треба узети у обзир да мир уједно подразумева и равнотежу страха, закључили су за Спутњик Мирољуб Јевтиц́ са ФПН-а и Александар Раковиц́ са Института за нову историју Србије. Према њиховим речима, једини реални извор свих тензија у свету јесте религија. Раковиц́ тврди да је принцип мултикултуралног света готов, као и да он никада није ни могао да буде остварен, а прва потврда тога је и Немачка. „Ту тезу је потврдила и сама немачка канцеларка Ангела Меркел рекавши да је завршено са мултикултуралним концептом Немачке. Ем Немци нису могли да прихвате Турке као део друштва, ем Турци нису прихватили Немце јер су се осец́али одбаченим. Потребно је само погледати трећу генерацију Турака у Немачкој, која се далеко више окренула ка Турској него што су то чинили њихови родитељи“, истакао је он.
Nedelja 08.01.2017.14:07
Јевтић, са друге стране, сматра да је трајан религијски мир могућ, додуше у условима очувања равнотеже страха и без мешања религије. „Муслимани морају да живе на једном крају света, хришц́ани на другом, а будисти на трећем. То не подразумева прекидање трговине, напротив, трговина и туризам ц́е се наставити, али без такозваног етаблирања. Не могу муслимани да живе у Француској, баш као што не могу хришћани да живе у Турској“, навео је он.
Nedelja 08.01.2017.14:07
Мирна Босна_______ Када је реч о БиХ, саговорници су сагласни да би најбољи рецепт била подела, и то по неком мирном моделу, као што је то учинила Чехословачка. Раковиц́ сматра да би уместо БиХ требало створити једну муслиманску републику, док би Републику Српску требало ујединити са Србијом, Црном Гором и Македонијом. „На неки начин о томе говори и руска дипломатија и политика, а они ту идеју називају Б4 форматом. Дакле, реч је о четири балканске државе које би биле неутралне и представљале би тампон-зону. Наравно да би свака нова интегративна целина имала и своје мањине, али реални оквир био би да се формирају нове интеграције на Балкану у које ће бити укључени народи и државе које су блиске и културно и цивилизацијски“, тврди Раковић. Истовремено, додаје Јевтић, врло је важно да Црна Гора не уђе у НАТО, а битно је и да се Србији не отимају храмови и културна баштина на Косову, иако је вец́ врло јасно да Косово нец́е бити врац́ено. Тек након тога је могуц́е кренути ка изградњи вечног мира на Балкану, наглашава он.
Nedelja 08.01.2017.14:07
Муслиман=терориста?________ Саговорници Спутњика су се осврнули и на питање тероризма, нагласивши да бити муслиман не значи уједно и бити терориста, иако ИД своје акције правда искључиво верским разлозима. „То што ИД чини на територији Сирије и Ирака изазвано је искључиво њиховим виђењем ислама, без обзира да ли је то тачно или не. Међутим, ако се сагледа реалност, шта ми имамо од тога, односно, ко смо ми да судимо да ли је то прави ислам или погрешан, кад њих има између 10 и 15 одсто укупног броја муслимана, што је око 250 милиона људи, а то је више него свих православаца на Земљи“, рекао је Јевтић.
Nedelja 08.01.2017.14:08
Нису нам Руси пријатељи зато што су Словени________ Саговорник Спутњика такође тврди и да су по свему судећи савезници ИД малтене сви. „Немојмо се лагати, нико ту терористичку организацију не удара како треба, иако је то једна безначајна војна сила. Кад би је Иран ударио како треба, сломио би је за дан. Сви проналазе неки интерес у ономе што ИДА ради иако нико нема стратешке заједничке интересе са том организацијом“, додао је Јевтић. Када се говори о српско-руском односу, према речима наших саговорника, највец́и кохезивни фактор представља управо православље, а не словенство. Јевтиц́ истиче да су сви они који говоре о „пансловенском јединству“ највец́и непријатељи Србима. „Нису нам Руси пријатељи јер су Словени, већ зато што су православци. Једини наши прави непријатељи су Хрвати и босански муслимани, који су истовремено хиљаду пута у словенском смислу ближи од Руса. А Грци су нам још ближи од Руса, само што ми то не можемо да осетимо јер је Грчка мала и бедна земља, баш као и ми. Главни чинилац који брани Косово није руски председник Владимир Путин, вец́ патријарх московски и целе Русије Кирил“, закључио је он.
Nedelja 08.01.2017.14:09
Велики мудраци … Онда се није чудити што још већим истим таквим мудрацима, падне на памет да своје идеје спроводе у пракси. Поента је у томе да грађани западне Европе не могу да живе НИ СА КИМ, а једва чак и сами са собом. Да, треба они да живе одвојено од муслимана. То је боље за све те муслиманске земље, да сви живе тамо где су се и родили. Европљанима други требају само за експлоатацију. А прилике је све мање. Њих у ствари треба препустити себи самима, па да видимо да ли би тако цветале њихове привреде …
Nedelja 08.01.2017.14:09
А најправедније било би да изазову рат са Русима, па да Руси окупирају целу Европу, и да онда покупе одатле све што су 2.000 година пљачкали по Источној Европи. А што се тиче наших муслимана, и да им треба дати државу, то је идеја имбецилна. Да их затворе у резерват. То су Срби исламске вере, И видело се да можемо да живимо заједно, итекако. Исто се може рећи и за Хрвате. Само да нам они нису цртали границе. А опет би желели. „додаје Јевтић, врло је важно да Црна Гора не уђе у НАТО, а битно је и да се Србији не отимају храмови и културна баштина на Косову, иако је вец́ врло јасно да Косово нец́е бити врац́ено.“
Nedelja 08.01.2017.14:09
Може бити да неће бити враћено, али ће бити ПОЧИШЋЕНО, и то много даље и више него што Јевтићеве газде и у сну сањају. Већ нам дају и Реп. Српску и Црну Гору и Македонију … Па дај барем да штрпну муслимане. Дакле, већ из овога је јасно шта се збива. Најбоље да седимо и гледамо, и чекамо док нам не понуде уједињење са Лужичким Србима, мада ће тада за њих већ бити сасвим касно. ВДВ војска већ ће покуцати на врата Даунинг Стрита …

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)